Daarnaast bij welke relevante netwerken en EU- samenwerkingsverbanden voor de zeven sleuteltechnologieën Nederland betrokken is en welke financieringsmogelijkheden er bestaan voor digitale innovatieprojecten in de EU.
In het opgeleverde rapport vindt u onder meer per sleuteltechnologie een fiche met recente ontwikkelingen, adoptie, kansen en uitdagingen. Tevens wordt inzichtelijk welke Horizon Europe projecten Nederlandse betrokkenheid hebben op het gebied van de zeven digitale sleuteltechnologieën.
Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat Nederland meedoet in ruim een kwart van de Horizon Europe projecten die zich op de zeven digitale sleuteltechnologieën richten. Waarbij Artificial Intelligence en Software technology & computing beter scoren dan de overige sleutelgebieden. Nederland lijkt het meest achter te lopen op het gebied van Digital Twinning & Immersive technologies.
Algemene conclusies uit de verkenning zijn:
- Nederlandse kennisinstellingen weten hun weg in het algemeen goed te vinden in Brussel: zij zijn goed vertegenwoordigd in (besturen van) PPS’en– die vaak voorlopers zijn van calls binnen Horizon Europe en Digital Europe;
- Aan de bedrijvenkant is de deelname van Nederland een stuk lager. Dit geldt voor R&D in het algemeen én voor de 7 sleuteltechnologieën;
- Nederland is vanuit strategisch oogpunt een aantrekkelijke partner in Europese consortia: groot genoeg om voldoende massa te hebben, maar niet zo groot dat het bedreigend is;
- Nederland is erg afhankelijk van outsourcing (bijv. buitenlandse werknemers die Nederlandse netwerken onderhouden) en dat vormt een bedreiging, bijv. wanneer deze partij dreigt te vertrekken uit Nederland.
Per sleuteltechnologie zijn specifiekere conclusies opgenomen in het rapport.
Met de inzichten en uitkomsten van de verkenning wordt de meerjarige strategische samenwerking van Nederland in en met Europa verder versterkt. Dit doet Topsector ICT samen met publiek-private coalities en programma’s die actief zijn op de verschillende sleuteltechnologieën.