Blockchain gaat de toekomst veranderen. Niet voor niets is het één van de sleuteltechnologieën van topsector ICT en wordt het ook in veel andere (top)sectoren ingezet voor innovaties. Die innovaties zijn nodig om de economische groei te bevorderen en de concurrentiepositie van Nederland te verstevigen, maar ook om een aantal belangrijke maatschappelijke uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, vraagstukken in de gezondheidszorg en het tegengaan van klimaatverandering.
Nepnieuws, datalekken, goederenstromen die stilvallen… Digitale systemen zijn steeds vaker kritieke systemen. Deze complexe systemen moeten robuust maar wendbaar, veilig, verifieerbaar en voor iedereen toegankelijk zijn. Dat vraagt om een decentrale inrichting van systemen. Blockchain kan hierbij een belangrijke rol spelen.
Wat is Blockchain?
Simpel gesteld is blockchain een nieuw soort database, waarin transacties worden bijgehouden. Het gaat om blokjes informatie die digitaal ondertekend zijn door alle betrokken partijen – zonder tussenkomst van derden. De informatie wordt altijd versleuteld opgeslagen met behulp van cryptografie, verspreid over een computernetwerk met meerdere knooppunten (nodes). Doordat een blokje altijd informatie bevat over het vorige blokje, ontstaat er een lange, niet te kraken informatieketting. Alle wijzigingen in de database worden automatisch gekopieerd naar alle computers. Wel zo veilig bij hacks of stroomuitval. Bovendien kan niemand op eigen houtje informatie opslaan of wijzigen in de database, waardoor kwaadwillenden buitenspel staan. Naast dat het veilig is, stimuleert blockchain de samenwerking, is de technologie transparant en zorgt het voor slimme en efficiënte processen – dus potentieel lagere kosten.
Nieuws en actuele informatie
Blockchain maakt een betere digitale samenleving mogelijk en het is een dynamisch vakgebied. Hier leest u het laatste nieuws over deze sleuteltechnologie en over de Dutch Blockchain Coalition (DBC).
Katalysator en facilitator
Blockchain maakt dus een betere digitale samenleving mogelijk. Nederland wil de decentralisatie van de digitale infrastructuur met blockchain versnellen en heeft de ambitie om koploper te worden in Europa. Hiertoe is de Dutch Blockchain Coalition (DBC) opgericht - een samenwerkingsverband tussen partners uit de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. De missie van de DBC is om kennis over en het gebruik van blockchain te vergroten en daarmee de decentrale inrichting van de digitale infrastructuur in Nederland te versnellen. De DBC is hierin vooral een katalysator en een facilitator, die een omvangrijk publiek-privaat netwerk activeert en verbindt.
De technologie kent een breed toepassingsgebied en biedt kansen voor vrijwel iedere sector. Steeds meer organisaties en bedrijven verkennen de mogelijkheden van blockchaintechnologie om data en transacties veilig en efficiënt op te slaan. Iedereen die de open technologie beheerst kan zelf een eigen blockchain-database bouwen voor zijn eigen toepassing. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over betalingen met digitale valuta, zoals bitcoin, maar ook patiëntgegevens en Smart Contracts in de zorg. Decentrale systemen zijn het fundament voor schaalbare samenwerking in complexe vraagstukken zoals de energietransitie, veiligheid of mobiliteit.
Toepassingsgebieden en bouwstenen
Het is de visie van de DBC dat decentralisatie van digitale systemen een logische volgende stap is in de digitalisering van de samenleving. Nederland kan hierbij in Europa een belangrijke rol spelen.
De DBC richt zich op de (verdere) ontwikkeling van cruciale bouwstenen, waaronder Crypto economics, Self-Sovereign Identity (SSI) en vraagstukken die met opschaling, standaardisatie en Human Capital te maken hebben. De coalitie heeft drie taken: het zorgen voor een actief ecosysteem op het gebied van blockchain, het aanwakkeren van de strategische dialoog en het onder de aandacht brengen van en werken aan use cases met impact.
De missie van de DBC is om partijen uit alle velden met elkaar te verbinden door kennis te delen en beter samen te laten werken. Hiermee wil de DBC het gebruik van blockchain vergroten en daarmee de decentrale inrichting van digitale infrastructuur in Nederland versnellen.
De focus ligt op de volgende maatschappelijke en economische toepassingsgebieden: