Het is voor onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven vaak een uitdaging om financiering te vinden voor onderzoek en uitwerking van innovatieve ideeën. Zoals op het gebied van AI, Cybersecurity Technologies of één van de andere digitale sleuteltechnologieën die onder de verantwoordelijkheid van Topsector ICT vallen.
Topsector ICT heeft als missie het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen van Nederland te helpen innovaties met en in ICT, alsook reflectie op ICT te realiseren door kennis te delen en beter samen te werken. Zo wordt de internationale positie van Nederland versterkt als het gaat om digitale innovatie. Dat doen we met behulp van diverse subsidie-instrumenten, coalities en programma’s.
Hierbij brengen wij verschillende partijen samen, waaronder het mkb, startups, maar ook grotere bedrijven, (lokale) overheden en kennis- en onderwijsinstellingen, om onderzoek en innovatie te stimuleren rondom 7 digitale sleuteltechnologieën. Partijen kunnen, vaak verenigd in consortia, projectvoorstellen indienen voor diverse subsidie-calls rondom digitale sleuteltechnologieën waarmee het Nederlandse kennisveld en bedrijfsleven een positieve impact kunnen maken en zich internationaal kunnen onderscheiden.
Waarom subsidie-calls?
Digitalisering vereist vaak forse investeringen in onderzoek en innovatie en subsidies zorgen voor financiële ondersteuning. Daarnaast zorgen subsidies ervoor dat nieuwe digitale innovaties sneller van de tekentafel naar de markt komen en bevordert het de samenwerking, zowel nationaal als internationaal. Dit leidt tot een bredere verspreiding van kennis en verhoogt de kans op succesvolle innovaties. Dit geldt zowel voor wetenschappelijke als praktijkgerichte onderzoeken en innovaties.
Veel subsidie-calls vereisen dat bedrijven een percentage van de totale projectkosten zelf financieren. Dit wordt cofinanciering genoemd en kan variëren van 10% tot soms wel 50% of meer. Dit zorgt ervoor dat bedrijven zich serieus inzetten voor het project. Niet alle organisaties hebben de middelen om grootschalig te investeren in digitalisering. Dit geldt met name voor het mkb, startups en non-profitorganisaties. Vaak is het binnen consortia ook mogelijk om een bijdrage te doen in de vorm van uren, kennis, apparatuur of samenwerking.
Nationale subsidie-instrumenten
Er zijn diverse nationale subsidies beschikbaar om innovatie en onderzoek op het gebied van digitalisering te stimuleren. Topsector ICT schrijft aan de hand van de Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Digitalisering ieder jaar diverse calls uit, in samenwerking met andere partijen uit ons netwerk, zoals NWO (SIA) - lees hier een achtergrondartikel over de werkwijze van NWO - en SIDN fonds. Ook zijn er nog andere relevante subsidieregelingen van NWO en RVO beschikbaar.
Daarnaast is er financiering beschikbaar voor de ontwikkeling van kennis- en innovatieprogramma’s waarbij publiek-private samenwerking centraal staat en zijn er regelingen voor het stimuleren van innovaties binnen het mkb.
Europese subsidie-instrumenten
Bovendien zijn er diverse internationale subsidies beschikbaar om kennis- en innovatie op het gebied van digitalisering te stimuleren. Hierbij kunt u denken aan het Horizon Europe-programma, Digital Europe Programme (DEP) en Eurostars, een subsidieprogramma dat zich richt op het ondersteunen van mkb-bedrijven die samenwerken aan internationale marktgerichte technologische ontwikkelingen.
Een belangrijk instrument van Topsector ICT voor internationale samenwerking is het Strategisch Beurzen Programma (SBP). Het SBP stelt budget beschikbaar voor collectieve Nederlandse presentatie op relevante internationale beurzen met als doel de sector in zijn geheel te promoten. Hiermee vergroten we de kansen en zichtbaarheid voor individuele Nederlandse bedrijven met internationale ambities.