Digitalisering is door de Europese Commissie aangemerkt als topprioriteit in de Shaping Europe’s Digital Future Strategy. Dit is terug te zien in de hoeveelheid nieuwe wet- en regelgeving en (innovatie) programma’s, waaronder de AI Act, die focust op het minimaliseren van de risico’s van het gebruik van AI, algoritmes en machine learning.
Maar ook andere Europese regelgeving kan invloed gaan hebben op de digitale transformatie. Nederland heeft een goede uitgangspositie om kansen te benutten, maar moet blijven investeren in kennis, bedrijven en technologieën. In 2022 is Nederland naar de derde plek geklommen op de Digital Economy en Society Index en neemt een top vijf positie in op de Global Innovation Index. Deze posities willen we behouden en verbeteren.
Internationale samenwerking
De maatschappelijke uitdagingen waar Nederland zich voor gesteld ziet, stoppen niet aan onze landsgrenzen. Daarom heeft Topsector ICT internationale samenwerking als prioriteit aangemerkt. Topsector ICT identificeert vanuit sleuteltechnologieprogramma’s en -activiteiten de internationale kansen voor ICT-onderzoek en -innovatie en organiseert samenwerking met prioriteitslanden. Nederland wordt bovendien in die landen gepromoot als ICT-partner, en bedrijven met internationale ambities voor die landen worden ondersteund.
Daarnaast zet Topsector ICT meerjarige strategische publiek-private samenwerking op, waarbij de prioriteit ligt bij het verstevigen van aansluiting tussen onderzoekers en bedrijven bij EU-programma’s. Tot slot ondersteunt Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) buitenlandse (kennisintensieve) ICT-bedrijven die activiteiten in Nederland willen opzetten.
Strategische Beurzen Programma
Een belangrijk instrument voor internationale samenwerking is het Strategisch Beurzen Programma (SBP). Het SBP stelt budget beschikbaar voor collectieve Nederlandse presentatie op relevante internationale beurzen met als doel de sector in zijn geheel te promoten. Hiermee vergroten de kansen en zichtbaarheid voor individuele Nederlandse bedrijven met internationale ambities. Het strategische beurzenprogramma zet Topsector ICT in langs de lijnen van de KIA Digitalisering en de zeven sleuteltechnologieën.
De programmering wordt afgestemd met het ministerie van Economische Zaken & Klimaat, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de sleuteltechnologiecoalities, branches en de ROMs die ook deel uitmaken van de adviesraad KIA Digitalisering.
In 2024 zijn voorlopig de volgende beurzen opgenomen als strategische beurs voor Topsector ICT:
- Mobile World Congres in Barcelona
- InCyber Forum (voorheen FIC) in Lille
- Hannover Messe
- RSA in San Francisco
Actuele informatie over internationaal
Lees hier het laatste nieuws over de internationale samenwerking bij publiek-private samenwerking op het gebied van ICT-innovatie. U vindt hier alles over de laatste trends en ontwikkelingen.