Digital Twinning is een geavanceerde technologie waarbij een digitaal model wordt gemaakt van een object, proces of systeem. Deze digitale kopie is een virtuele representatie die real-time informatie en gegevens kan verzamelen en analyseren van het echte object. Zo ontstaat een beter inzicht in hoe het object werkt en presteert. Door gebruik te maken van Digital Twinning kunnen organisaties verbeteringen in kaart brengen en efficiënter werken. Digital twins ontwikkelen zich steeds vaker tot interactieve en dynamische systemen die bijvoorbeeld processen kunnen aan- of bijsturen.
Immersive technologies dompelen je onder in een virtuele wereld, zoals Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR), waarmee je interactief kunt communiceren met een digitale omgeving. Mixed Reality (MR) combineert elementen van VR en AR, waarbij digitale objecten worden geïntegreerd in de echte omgeving. Met deze technologieën ontdek je nieuwe werelden, kan je virtuele objecten manipuleren en beleef je realistische ervaringen.
Digital Twinning en Immersive Technologies hebben een nauwe relatie met elkaar. Immersive Technologies kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot en interactie te hebben met de digitale tweelingen die zijn gecreëerd met behulp van Digital Twinning. Ervaringen worden steeds realistischer door het virtueel samenbrengen van beeld, geluid en zelfs aanraking.
Belangrijke toepassingsgebieden van Digital Twinning
De toepassingsgebieden van Digital Twinning zijn legio en breiden zich steeds verder uit. Hieronder sommen we een aantal belangrijke toepassingsgebieden op:
- Industriële optimalisatie
Door digitale tweelingen (digital twins) van fabrieken, machines en processen te creëren, kunnen bedrijven de prestaties en efficiëntie verbeteren. Dit resulteert in een verminderde downtime, geoptimaliseerde processen en kostenbesparingen. - Stedelijke planning
Digital Twinning kan planologen en beleidsmakers helpen om de impact van infrastructuurprojecten, verkeersstromen, energiebeheer en milieu-impact beter te begrijpen. Hierdoor kunnen simulaties worden uitgevoerd en beslissingen worden genomen op basis van data in plaats van onderbuikgevoel. - Gezondheidszorg en Life Science
Door Digital Twinning toe te passen in de zorg en life science worden gepersonaliseerde behandelingen mogelijk. Digital twins van patiënten kunnen artsen bijvoorbeeld helpen bij het voorspellen van de reactie op medicijnen, het plannen van chirurgische ingrepen, het optimaliseren van zorgprocessen en het geven van gepersonaliseerd leefstijladvies.
Belangrijke toepassingsgebieden van Immersive technologies
De belangrijkste toepassingen van Immersive technologies van dit moment zijn:
- Training en Simulatie
Immersive Technologies stellen professionals in staat om complexe taken en procedures te oefenen in een veilige en gecontroleerde virtuele omgeving. Dit is vooral waardevol in sectoren zoals de luchtvaart, de gezondheidszorg en de bouw, waar realistische training essentieel is en fouten hoge kosten met zich meebrengen of grote gevolgen kunnen hebben – soms zelfs levensbedreigende. - Design en Prototyping
Dankzij Immersive Technologies kunnen ontwerpers en ingenieurs hun concepten visualiseren en interactief verkennen voordat ze fysieke prototypes bouwen. Dit versnelt het ontwerpproces, vermindert kosten en maakt snellere iteraties mogelijk. - Toerisme en Entertainment
Door Immersive Technologies ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor interactieve ervaringen in de toeristische en entertainmentindustrie: van virtuele reizen naar verre bestemmingen tot meeslepende games. Met behulp van de technologieën dompel je je onder in boeiende en spannende virtuele werelden.
Digital Twinning en Immersive technologies versterken elkaar bovendien. Door deze technologieën te combineren ontstaan er interessante mogelijkheden voor het verbeteren van prestaties, het doorvoeren van efficiëntie en innovatie.
Sterke uitgangspositie voor Nederland
Nederland staat bekend om zijn innovatieve geest, technologische expertise en ondernemerschap. Het omarmen van Digital Twinning en Immersive Technologies biedt ons land nieuwe kansen en voordelen. Het levert concurrentievoordeel op in bovengenoemde sectoren en het maakt Nederlandse bedrijven aantrekkelijker voor internationale klanten en investeerders. De technologieën helpen Nederland bovendien bij het optimaliseren van de infrastructuur, energiebeheer en stadsplanning, waardoor duurzame ontwikkeling wordt bevorderd. Het verminderen van resourceverspilling en het efficiënter maken van processen draagt bij aan de inspanningen op het gebied van milieubescherming en klimaatverandering. Tot slot kan Nederland een bloeiend innovatie-ecosysteem stimuleren, wat leidt tot nieuwe startups, publiek-private samenwerkingsverbanden en een levendige community van onderzoekers en ontwikkelaars.
Rapport Digital Twinning en Immersive Technology
In opdracht van Topsector ICT heeft onderzoeksbureau Birch een verkennend onderzoek gedaan naar de stand van zaken van digital twins en immersive technologies in Nederland.
In het opgeleverde rapport is te lezen wat de Nederlandse positie ten opzichte van de technologie is, de potentie van digital twinning en immersiver technologies en de uitdagingen ervan voor Topsector ICT en voor de andere topsectoren.
Download het rapport Digital Twinning en Immersive technologies hier
Download de infographic Digital Twinning en Immersive technologies hier