Nederland is sterk in het inzetten van digitale technologie voor economische en maatschappelijke groei. De afgelopen decennia is naar schatting 20 tot 40 procent van de economische groei in ons land voortgekomen uit telecommunicatie en ICT. Hierbij is een solide en toekomstbestendige ICT-infrastructuur onmisbaar. Digital connectivity technologies, ook wel Future Network Services (FNS) genoemd, zorgt voor een nieuwe generatie draadloze en vaste netwerken die de groeiende vraag naar capaciteit aankunnen en tegelijkertijd robuust en flexibel zijn en efficiënt met energie en materialen omspringen.
Ook vanuit applicaties worden steeds meer en hogere eisen gesteld aan deze netwerken. Door de netwerken programmeerbaar te maken kunnen ze optimaal tegemoet komen aan deze eisen. Netwerken in high performance computing moeten beschikken over zeer grote brandbreedte, terwijl voor autonoom rijden en industriële toepassingen minimale vertraging mag optreden (low latency netwerken). En voor bepaalde sectoren, zoals de overheid, de finance en de zorg zijn er vooral strengere eisen als het gaat om de beveiliging. Digital connectivity technologies versmelten digitale diensten met infrastructuur. Dit heeft raakvlakken met andere (sleutel)technologieën, zoals Artificial Intelligence (AI), cloud en Internet of Things (IoT).
Strategische autonomie
De nieuwste generatie 6G mobiele netwerken (beschikbaar rond 2030) maken heel snel mobiel internet mogelijk en bieden kansen voor nieuwe digitale diensten en toepassingen voor zowel de overheid als het bedrijfsleven. De ontwikkeling van 6G neemt de vorm aan van een wedloop tussen China, Europa en de Verenigde Staten. Schaalvoordelen in de mobiele industrie zorgen ervoor dat in chips, antennes en netwerkcomponenten slechts enkele spelers wereldwijd dominant zijn.
Nederland heeft zijn eigen sterke spelers (zoals NXP in radiocomponenten voor antennes) en in Europa zijn Ericsson en Nokia sterke spelers in netwerken. Maar in de ontwikkeling van 6G worden de kaarten opnieuw geschud. Om geopolitieke risico’s te verkleinen en te werken aan onze strategische autonomie is het belangrijk dat Nederland en Europa hun sterktes handhaven en posities opbouwen in gebieden die eerder deels naar Chinese en Amerikaanse bedrijven zijn verschoven.
Voorstel Nationaal Groeifonds
Mobiele netwerken vormen een drijvende kracht achter de digitalisering van onze samenleving en het verdienvermogen in alle sectoren van de economie, van industrie en energie tot logistiek en zorg.
Lees de samenvatting van het voorstelVoorbeelden van nieuwe toepassingen
Digitale connectivity technologies spelen een belangrijke rol in de transformatie van Nederland op diverse gebieden, waaronder slimme mobiliteit, slimme energienetten, e-health, Smart Cities en blockchaintechnologie. Met behulp van deze sleuteltechnologie kan ons land onder meer efficiencyslagen maken, duurzaamheid bevorderen en het dagelijks leven verbeteren.
In het programmavoorstel Future Network Services (FNS) wordt ingezet op leidende toepassingen als transport hubs, operaties op afstand, smart grids, draadloze detectie, de draadloze fabriek, e-commerce-platforms en digitale sport. Deze toepassingen leiden tot nieuwe bedrijvigheid en economische groei in Nederland en daarbuiten. Zo versterkt onze positie als een toonaangevende digitale natie.
Actuele informatie over Digital connectivity technologies
De ontwikkelingen binnen communicatienetwerken zijn bijna niet bij te houden. Op deze plek leest u het laatste nieuws over alles wat met Digital connectivity technologies te maken heeft. De laatste trends en ontwikkelingen, maar ook aankondigingen van belangrijke evenementen en bijeenkomsten. Daarnaast leest u hier achtergrondverhalen, analyses, interviews en verslagen over de veelbelovende technologie. Zo blijft u altijd up-to-date.