ICT en innovaties zijn belangrijke drivers voor economische groei en het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Hierbij is samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen essentieel. De mkb-werkgroep ICT-innovatie heeft als doel de betrokkenheid van het mkb te vergroten bij de publiek-private samenwerking.
De voordelen voor het mkb van (regionale) samenwerking aan ICT-innovaties zijn:
- snelheid (meerdere partijen werken samen aan één oplossing)
- lagere kosten (investeringen worden verspreid over meerdere partijen en er worden vaak ook publieke middelen ingebracht)
- het ontstaan van totaaloplossingen (meer partijen kunnen samen tot betere oplossingen komen, met aandacht voor juridische aspecten en samenwerking in het gehele ecosysteem)
- kennisuitbreiding (toegang tot de meest actuele kennis en die het bedrijf binnenbrengen)
- overheidssteun (werken aan ICT-vraagstukken en innovaties met de beleidswind in de rug)
Topsector ICT brengt het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen samen in innovatie-coalities rond kansen voor sleuteltechnologieën als:
- Artificial Intelligence
- Data Science, data analytics and data spaces
- Cyber security technologies
- Software technologies and computing
- Digital Connectivity Technologies
- Digital Twinning and Immersive technologies
- Neuromorphic technologies
Actuele informatie over Innovatief MKB
Lees hier het laatste nieuws over het vergroten van de betrokkenheid van het mkb bij publiek-private samenwerking op het gebied van ICT-innovatie. U vindt hier alles over de laatste trends en ontwikkelingen.
Mkb-werkgroep ICT-innovatie
In de mkb-werkgroep ICT-innovatie zitten onder meer branchevereniging NL Digital, de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM’s), branchevereniging FME, de werkgroep startups en scale-ups en de betrokkenen bij het mkb-plan van de Nederlandse AI Coalitie (NLAIC), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO), het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Kamer van Koophandel (KvK), Techleap en TNO. De werkgroep zoekt actief samenwerking met diverse stakeholders en kijkt hierbij naar inhoudelijke betrokkenheid en het belang bij samenwerking.
De beoogde doelen van de werkgroep zijn (regionale) samenwerking bevorderen, inzicht vergroten in het beschikbare netwerk en de laatste trends op het gebied van ICT-vraagstukken vanuit het mkb-perspectief delen. Voor iedere sleuteltechnologie worden sessies georganiseerd.
Tools voor bevorderen betrokkenheid
Afstemming en het verfijnen van bestaande tools voor het bevorderen van de betrokkenheid van het mkb is misschien nog wel belangrijker dan het ontwikkelen van nieuwe tools. De focus van tools moet bovendien op actuele vraagstukken en toepasbaarheid liggen. Uit onderzoek blijkt dat er grote behoefte is onder het mkb om ervaringen te delen. Hiervoor zouden peer-to-peer platformen ontwikkeld kunnen worden. Daarnaast wordt er ingezet op focusgroepen, informatiesessies over financiële instrumenten, het op elkaar afstemmen van databases en het mkb-register en het bieden van een overzicht van informatiebronnen. Tot slot wordt er gewerkt aan showcases met succesverhalen. Door resultaten van samenwerking te tonen stimuleert dit samenwerking bij mkb’ers die nog niet eerder met de wetenschap hebben samengewerkt.
Financiering
MIT-regeling
De MIT regeling (Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren) is expliciet gericht op het stimuleren van innovatie in brede zin bij het mkb. De regeling bestaat uit 5 subregelingen die allemaal via de Topconsortia Kennis en Innovatie (TKI) lopen. Drie (haalbaarheid, kennisvoucher en R&D samenwerking) van de vijf regelingen gaan, waar mogelijk, via de regionale afdelingen van het TKI. De andere twee, Netwerkbijeenkomsten en Innovatiemakerlaars lopen via het landelijke TKI-bureau. Via onderstaande link kunt u met de Loketwijzer MIT-regeling uw mogelijkheden checken.