Dit blijkt uit berichtgeving van de NOS. Bijna alle universiteiten kunnen deze groei niet aan en beperken het aantal aanmeldingen met een numerus fixus of overwegen dit. Dit tekort aan capaciteit speelt juist nu beleidsmakers en wetenschappers hun zorgen hebben uitgesproken over de achterstand die de Europese Unie heeft ten opzichte van landen als de VS en China. Bedrijven uit deze landen investeren miljarden in Artificial Intelligence en veroorzaken zo een braindrain uit Europa met aantrekkelijke onderzoeksprogramma’s.
Als AI-specialist zijn de vooruitzichten op de arbeidsmarkt dus uitstekend, wat heeft geleid tot een ‘run’ op de beschikbare opleidingsplaatsen. Zes Nederlandse universiteiten bieden een bachelor- of masteropleiding kunstmatige intelligentie aan. Daarnaast is er ook een sterke toename in aanmeldingen voor verwante opleidingen als business analist data science.
Vooral het aantal beschikbare docenten zorgt voor capaciteitsproblemen. "De rek is er wel zo'n beetje uit", zegt opleidingsdirecteur informatica Jeroen Fokker van de Universiteit Utrecht. "We zijn van plan te gaan selecteren. In het eerste jaar kun je nog een grotere collegezaal gebruiken. Maar verderop in de studie is er steeds vaker individuele begeleiding nodig. Het aantal docenten groeit niet hard genoeg mee met de studenten."
Onderzoek en onderwijs
Een heikel punt bij de universiteiten is: hoe ver offer je onderzoek op, om aan de stijgende onderwijsvraag te kunnen voldoen? Barend Pelgrim van de TU Eindhoven: "Er is de laatste jaren al een te grote kanteling geweest van aandacht, tijd, mensen en middelen richting onderwijs, waardoor onderzoek in de verdrukking kwam. Bij het huidige groeitempo kan onze universiteit niet de kwaliteit in onderwijs en onderzoek in de lucht houden waar we voor staan."
De band tussen onderzoek en onderwijs is juist bij het vakgebied kunstmatige intelligentie van belang omdat technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. Meer investeringen kunnen het tekort aan geschikte professionals deels oplossen, ook het vestigingsklimaat speelt een rol, zoals de hoeveelheid beschikbare data of de rekenkracht van de computers.
Ook politici in Den Haag en Brussel maken zich zorgen. De Europese Commissie wil 20 miljard euro vrijmaken en richtte onlangs een expertgroep op voor het versterken van kunstmatige intelligentie in de EU.
Ook interessant voor u
Nieuws
Er zijn helaas geen nieuwsberichten beschikbaar. Probeer het later nog eens!
Bekijk al ons nieuwsActiviteiten
Er zijn op dit moment geen relevante pagina's voor dit onderwerp.
Agenda
Er zijn op dit moment geen evenementen of bijeenkomsten gepland voor dit onderwerp.
Bekijk de agenda