Neuromorphic technologies verwijst naar een groep technologieën die biogeïnspireerde hardware en algoritmen gebruiken voor het energie-efficiënt verwerken van informatie. De hardware wordt ontworpen als een op neurale netwerken lijkende architectuur, wat parallelle processing, gecombineerde processing en opslag en non-binaire signalen (spikes) mogelijk maakt.
De algoritmen zijn ontworpen als neurale processen, wat flexibele en veranderende verbindingen mogelijk maakt. Deze algoritmen kunnen ook draaien op klassieke computerarchitectuur, maar werken beter op neuromorphic hardware. Als gevolg van de architectuur (geheugen en processor bevinden zich op dezelfde locatie) wordt dataverplaatsing geminimaliseerd.
Voordelen van Neuromorphic technologies
Neuromorphic technologies bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van klassieke computerarchitectuur:
- Hogere energie-efficiëntie van de processor;
- Snelle en adaptieve verwerking van informatie;
- Robuustere systemen tegen schade, ruis en onzekerheden in data;
- Compacte, lokaal-inzetbare hardware, waardoor de technologie minder afhankelijk is van externe processoren en cloudopslag;
- Flexibiliteit bij herconfiguratie van hardware;
- Krachtiger lerend vermogen voor o.a. AI-toepassingen.
Verkennend rapport
In opdracht van Topsector ICT heeft onderzoeksbureau Birch een verkennend onderzoek gedaan naar de stand van zaken van neuromorphic technologies in Nederland. In het opgeleverde rapport is te lezen wat de Nederlandse positie ten opzichte van de technologie is, de potentie van neuromorphic technologies en de uitdagingen ervan, voor Topsector ICT en voor de andere topsectoren.
Het rapport bestaat uit de volgende onderdelen:
- Een afbakening van Neuromorpic Technologies voor deze verkenning.
- Een overzicht van de stand van zaken in Nederland op het vakgebied Neuromorpic Technologies in onderzoek, onderwijs en toepassing.
- Gebaseerd op die stand van zaken een perspectief op de technologie vanuit zes invalshoeken van het afwegingskader voor sleuteltechnologieën van het Missiegedreven Topsectoren en Innovatiebeleid (MTIB), te weten:
* De kans op maatschappelijke impact;
* De kans op economische impact;
* De relatieve positie van Nederland in EU-12 en in de wereld;
* De krachtenbundeling met andere initiatieven;
* De potentie voor meerjarige samenwerking over de gehele keten;
* Het doorsnijdend karakter.
- Aanbevelingen over mogelijke acties van Topsector ICT.