Laatstgenoemde zou op vrijdag 6 juni 2025 de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) officieel presenteren in Nieuwspoort, met daarin de nieuwe plannen voor het cloudbeleid en de digitalisering van de brede overheid. Maar die bijeenkomst is na de val van het kabinet geschrapt.
Er breekt een periode van politieke onzekerheid aan, waarbij belangrijke dossiers mogelijk controversieel worden verklaard en waarbij portefeuilles van de opgestapte ministers en staatsecretarissen bij andere of nieuwe bewindslieden moeten worden ondergebracht. Het kan zijn dat er ministeries worden samengevoegd en taken over ministeries worden herverdeeld. Vrijwel zeker zijn er mensen van buiten of uit de Tweede Kamer nodig.
De Tweede Kamer besluit welke dossiers controversieel worden verklaard en welke dossiers door kunnen gaan. Digitalisering raakt vrijwel elk beleidsterrein en speelt een sleutelrol in het versterken van onze economie, het vinden van oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat en het versterken van onze internationale positie.
Topsector ICT blijft zich ook de komende tijd inzetten om - samen met coalities en partijen uit het veld - de Actieagenda’s voor Cybersecurity Technologies en AI/Data vorm te geven, Nederlandse aanwezigheid op internationale strategische techbeurzen en innnovatie- en handelsmissies te ondersteunen en subsidiecalls en programma’s voor digitale innovatie te organiseren langs de lijnen van de Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Digitalisering.
“We zijn in Nederland goed op weg om samen te werken op het gebied van digitale innovatie en onderzoek. Dirk Beljaarts en Zsolt Szabó hebben hierin de afgelopen tijd mooie stappen gezet. Topsector ICT vertrouwt erop dat alle partijen uit dit veld dit in de komende demissionaire periode voortzetten, want stilzitten betekent achteruitgang in een wereld waar de ontwikkelingen razendsnel gaan”, reageert Frits Grotenhuis, directeur van Topsector ICT.