Dat is de belangrijkste conclusie die kan worden getrokken uit het ‘State of Dutch Tech’-rapport, dat vorige week werd gepresenteerd tijdens het gelijknamige evenement van Techleap in Den Haag.
Het State of Dutch Tech 2025 Report biedt een datagedreven blik op het Nederlandse tech-ecosysteem in 2024, waarbij de sterke punten, uitdagingen en de vergelijking met andere toonaangevende tech-economieën worden belicht.
Het Nederlandse tech-ecosysteem bestaat uit meer dan 8.000 bedrijven, waarvan 97% startups is. In 2024 haalden 30 startups meer dan 10 miljoen euro aan financiering op, waardoor zij de stap van startup naar scale-up maakten en het totale aantal scale-ups met 12% groeide. Twee van deze nieuwe scaleups, DataSnipper en Mews, bereikten dit jaar de unicorn-status. Dit betekent dat een startup een waardering van 1 miljard USD of meer heeft bereikt, zonder dat het bedrijf beursgenoteerd is.
Belangrijke inzichten
We zetten de belangrijkste conclusies uit het rapport voor u op een rij:
- Verschuiving in investeerdersactiviteit
Nederlandse investeerders trekken zich terug uit financieringsrondes van 50 miljoen euro of meer, terwijl investeerders uit de EU en de VS deze ruimte opvullen. - Groei van deeptech
Deeptech blijft groeien en speelt een cruciale rol in de schaalvergroting van bedrijven. - Uitdagingen bij AI-financiering
Nederlandse AI-bedrijven beschikken niet over de kapitaalintensiteit van beter gefinancierde markten (zoals de VS en China), wat hun schaalbaarheid beperkt. - Scaleups als werkgevers
Scaleups zijn gevestigde werkgevers, met een toenemend personeelsverloop dat de vraag naar nieuwe werknemers stimuleert.
Ecosysteem van wereldklasse
Tijdens een van de sessies op het gelijknamige evenement besprak een panel bestaande uit Fabrizio Del Maffeo, David Hogan, Beau-Anne Chilla en Jo De Boeck onder leiding van Victoria Slivkoff de vraag hoe we een ‘Future of Compute ecosysteem van wereldklasse’ kunnen bouwen.
Uit de sessie kwam naar voren dat ondernemers moeten zorgen voor een heldere en hoge ambitie, dat zij duidelijk aan moeten geven wat zij nodig hebben en dat zij (de waarde van) nieuwe technologie duidelijk uit kunnen leggen. Investeerders moeten zich op hun beurt verdiepen in wat nieuwe technologie kan betekenen. Gevestigde partijen dienen startups een podium te bieden bij investeerders en/of potentiële afnemers en waar mogelijk optreden als lauching customer. De overheid moet zorgen voor heldere, stabiele wetgeving en waar mogelijk ook optreden als launching customer. Tot slot staat het onderwijsveld voor de taak om te zorgen dat iedereen tech-savvy wordt en blijft.
Actieagenda's
Voor het team van Topsector ICT waren het mooie boodschappen om mee te nemen in de verdere ontwikkeling van de actieagenda’s AI/Data en Cybersecurity Technologies voor de Nationale Technologiestrategie (NTS). Hierbij wordt fors ingezet op kennis en innovatie. Het mkb en het bedrijfsleven vormen hierbij een belangrijk onderdeel.