Provincie Zuid-Holland lid geworden van de Dutch Blockchain Coalition
RSS Feed
Dit artikel is geplaatst op: dbc
Er zijn legio toepassingen voor blockchain. Guido Scheuerman en José Jacobs-Slichter vertellen erover en leggen uit wat de provincie met blockchaintechnologie doet.
Middenbestuur
Guido: “DBC heeft heel veel kennis waar wij ons voordeel mee kunnen doen. Zo hebben ze standaard bouwstenen ontwikkeld die in onze pilots te gebruiken zijn, zoals ‘compliance by design’, dat bruikbaar is bij subsidies en vergunningen of ‘self sovereign identity’, om je digitale identiteit mee te beheren. Ze hebben een groot netwerk, waarin we kennis over toepassingen kunnen delen. Op den duur hopen wij te kunnen bijdragen met onze ervaringen als middenbestuur met toepassing van blockchain in maatschappelijke opgaven.”
Energienetwerk
De provincie is in de Hoeksche Waard betrokken bij een decentraal energienetwerk met blockchain. Guido: “Bedrijven en boeren kunnen energie opwekken en leveren met onderlinge verrekening via blockchain, zonder tussenkomst van een energiebedrijf. Voorlopig is dat alleen nog mogelijk voor bedrijven, maar we verwachten volgend jaar EU-wetgeving waardoor dit ook voor inwoners bereikbaar wordt.” José: “We werken in dit initiatief met partners samen als Blocklab, Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en stichting Energieke Regio. Met slimme algoritmes kunnen we straks voorspellingen doen over de energie die je op een dag nodig hebt en kunt opwekken.”
Papierloos varen
Zuid-Holland doet mee in een pilot ‘papierloos varen’ voor de binnenvaart. Guido: “Dat testen we nu met recyclebaar plastic dat naar Duitsland gaat voor verwerking. Dat leverde altijd een meter documentatie op, waardoor een inspecteur moest meevaren van Rotterdam naar Lobith om alle papieren te controleren. Je kunt je voorstellen hoe inefficiënt dat was: zo’n man moest ook weer terug naar Rotterdam. Nu we dit in een blockchain hebben vastgelegd, kan de inspectie gewoon op de wal het werk doen. Dat scheelt miljoenen euro’s op jaarbasis. En door slimme algoritmes in te zetten, kan de inspectie ook risicogericht te werk gaan.”
Materialenpaspoort
José: “Een ander mooi voorbeeld is het materialenpaspoort, waarmee je kunt vastleggen welke materialen je gebruikt bij bijvoorbeeld de bouw van een brug. Als je over 50 jaar die brug moet vervangen, kun je met blockchain nagaan hoe je de bestaande brug kunt ontmantelen en welke materialen je kunt hergebruiken. Je kunt bijvoorbeeld ook later nagaan welke schadelijke stoffen er in gebruikte verf zitten, stoffen waarvan we nu de schadelijkheid nog niet kennen. Een punt waar we nog wel goed naar moeten kijken, is wat te doen als een bedrijf tussentijds failliet gaat. Dat moet je de gegevens veilig stellen.”