Podcast: crisis op komst
RSS Feed
Dit artikel is geplaatst op: hcaIct
In een speciale editie van de podcast Betrouwbare Bronnen gingen Hans de Jong, Adnan Tekin, Lotte de Bruijn, Beatrice Boots en Pieter Moerman in gesprek met Jaap Jansen en PG Kroeger over de samenwerking van het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven met als specifieke focus technologie en ict.
De podcast is te beluisteren via de website van Betrouwbare Bronnen
Met elkaar bespraken de gasten de stand van zaken wat betreft het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt. Hoe staat het met de instroom in de technische en ict opleidingen? Welke rol speelt het beroepsonderwijs bij de om- en bijscholing van werknemers? Hoe kijken zij aan tegen de maatschappelijke uitdagingen voor de nabije toekomst en de huidige tekorten op de arbeidsmarkt? Want hoe gaan we de uitdagingen en ambities van het Klimaatakkoord, de energietransitie, de bouwopgave en het lerarentekort waarmaken zonder voldoende geschoolde arbeidskrachten? Wat kan het beroepsonderwijs hierin betekenen en wat moet er dan gebeuren? In een levendig gesprek luiden de gasten de noodklok voor extra investeringen om deze doelen te behalen. Daarbij hadden ze een aantal aanbevelingen voor investeringen in het technisch- en ict (beroeps)onderwijs en human capital voor het nieuwe kabinet.
In het laatste deel van de podcast (Engelstalig) gaan Joao Santos, senior expert van het directoraat-generaal Arbeidsmarkt van de Europese Commissie en Anka Mulder, voorzitter College van Bestuur Saxion, met de hosts in gesprek over publiek-private samenwerkingen (pps’en) op Europees niveau. Naar voorbeeld van Katapult wil de Europese Commissie het pps-model ook breder in Europa toepassen. Wat is de meerwaarde voor Nederlandse onderwijsinstellingen om in Europa samen te werken? Hoe is het model van Katapult toepasbaar in Europa? Wat is er op Europees niveau nodig om meer samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven vanuit verschillende landen te organiseren? In het gesprek wordt duidelijk dat de vragen rond tekorten, leven lang ontwikkelen en samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs alles behalve Nederlandse problemen alleen zijn. Hoe kunnen we hierin samen met Europa optrekken? Joao Santos en Anka Mulder doen een aantal aanbevelingen.
De podcast werd live voor publiek opgenomen tijdens de discussieavond Hoera, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is stuk! van Katapult, het netwerk van, voor en door publiek-private samenwerkingsverbanden in het beroepsonderwijs.
De drie blokken van de podcast
- In gesprek met Pieter Moerman, programmamanager Platform Talent voor Technologie en medeoprichter van Katapult over de stand van zaken wat betreft het beroepsonderwijs, de arbeidsmarkt en het netwerk Katapult. Inclusief de laatste cijfers wat betreft instroom, het aantal gediplomeerden en ook openstaande vacatures.
- Hans de Jong, ambassadeur Katapult, commissaris bij Shell en oud-president Philips, Lotte de Bruijn, algemeen directeur NLdigital, Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad en Beatrice Boots, directeur-bestuurder Platform Talent voor Technologie over samenwerking van het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven.
- Joao Santos, senior expert van het directoraat-generaal Arbeidsmarkt van de Europese Commissie en Anka Mulder, voorzitter College van Bestuur Saxion, over opschaling pps’en binnen Europa.
Over Betrouwbare Bronnen
Betrouwbare Bronnen is de podcast van Jaap Jansen en Pieter Gerrit (PG) Kroeger. In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers, deskundigen en de scherpste Binnenhofwatchers. Ook Europese en internationale kwesties komen aan bod. PG Kroeger zorgt voor historische context met diepgravende verhalen en smeuïge anekdotes. De luisteraars van de podcast zijn voor 75% jongere mensen, hoger opgeleid met brede politieke en maatschappelijke interesses en veel mensen in politiek & bestuur en de overige media. De podcast wordt met name goed beluisterd in de Haagse wereld.
Jaap Jansen is een van de bekendste politieke journalisten die al zo’n dertig jaar de Nederlandse en Europese politiek volgt (onder meer voor Elsevier, AD, Pauw & Witteman en BNR Nieuwsradio). Hij is meermaals uitgeroepen tot ‘invloedrijkste twitteraar op het Binnenhof’.
Pieter Gerrit Kroeger (‘PG’) is historicus en oud-hoofdredacteur van ScienceGuide. Hij schreef twee kloeke boeken over de geschiedenis van het CDA.