Alle projecten dragen bij aan de Nationale Technologie Strategie (NTS) van de Rijksoverheid. Binnen de projecten wordt onder meer onderzoek gedaan naar verschillende Artificiële Intelligentie (AI) technologieën. AI kan een belangrijke rol spelen in het bedenken van nieuwe oplossingen om (Europese) doelstellingen te halen, zoals de European Green Deal en de European Accessibility Act.
Zo zal een consortium een AI-methode onderzoeken om de energietransitie in de Nederlandse havens te versnellen. Een ander project streeft ernaar om openbare diensten beter toegankelijker te maken, mede door het gebruik van AI en virtual reality (VR). Daarnaast gaat het om een project rondom apparatuur waarmee patiënten thuis hartritmes kunnen monitoren.
19 miljoen euro, 37 bedrijven, 74 onderzoekers
Binnen het Perspectief-programma krijgen de gehonoreerde projecten 13 miljoen euro vanuit het ministerie van Economische Zaken (EZ). Maar liefst 37 bedrijven (waarvan 17 mkb’s), maatschappelijke organisaties en overheden zijn betrokken bij de projecten. Zij dragen bijna 6 miljoen euro bij uit eigen middelen.
Met dit budget kunnen 74 onderzoekers verbonden aan universiteiten en hogescholen de komende jaren aan de slag. Het Perspectief-programma geeft hiermee een belangrijke impuls aan de technologische innovatiekracht van Nederland.
De vier gehonoreerde projecten
- Hartzorg aan huis – CardiacCare@Home
In CardiacCare@Home ontwikkelen onderzoekers in samenspraak met patiënten, artsen, bedrijven en maatschappelijke organisaties technologie om thuis de hartfunctie te kunnen monitoren en revalidatie te bevorderen. Vroegtijdig signaleren van een verslechtering van de hartfunctie stelt hulpverleners in staat de behandeling snel aan te passen en zo ziekenhuisopname te voorkomen. - Large AI models for a resilient high-tech industry - Foundation for Industry (FIND)
Het project FIND ontwikkelt grootschalige AI-modellen die meehelpen om complexe industriële taken te automatiseren. De toepassingen waarop de onderzoekers zich richten, vereisen nieuwe, krachtigere modellen met verbeterde robuustheid en transparantie. Bovendien moeten deze modellen kunnen werken met tot nu toe onontgonnen soorten gegevens. Ze moeten kunnen draaien op kleine apparaten zoals smartphones of tablets om besluitvorming samen met gebruikers te versnellen en de privacy te maximaliseren. - Port Call for Net Zero
De Europese zeehavens moeten in 2050 CO2-neutraal zijn. Om dit doel te bereiken is slimme, gecoördineerde besluitvorming nodig rond schepen die een haven aandoen. Zo’n zogeheten port call is het complete proces vanaf aankomst in de haven, laden en lossen, onderhoud en tanken, tot vertrek. Hierbij zijn tientallen partijen betrokken. De PortCall.Zero-onderzoekers ontwikkelen AI-benaderingen voor geïntegreerde planning, waarbij ze bijvoorbeeld rekening houden met de capaciteit van het elektriciteitsnet aan de wal voor nieuwe stroominstallaties en de integratie van hernieuwbare brandstoffen. - Inclusive Technologies for Access and Social Participation – TACIT
Binnen TACIT ontwikkelen onderzoekers nieuwe technologie, zoals kunstmatige intelligentie, virtual reality en augmented reality, die digitale diensten beter toegankelijk maakt voor mensen met een gehoor- of gezichtsbeperking. De inzet van inclusieve mens-computer interactie en participatieve ontwerpmethoden staat centraal in het project. Zo draagt TACIT bij aan de implementatie van de European Accessibility Act en bevordert het project maatschappelijke integratie.
Over het Perspectief-programma
Perspectief is een financieringsinstrument van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), waarin onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties werken aan technologische innovaties met maatschappelijke impact en het creëren van economische kansen voor Nederland. De onderzoeksprojecten hebben de nadrukkelijke focus op toepassing. Het Perspectief-programma sluit aan bij de vijf maatschappelijke thema’s en de inzet van sleuteltechnologieën en digitalisering uit het missiegedreven innovatiebeleid van de Rijksoverheid.