In de Telegraaf bijsluiter Goede Start legt directeur Frits Grotenhuis uit waarom het voor ons allemaal belangrijk is te blijven investeren in digitale vaardigheden.
De volledige tekst:
Nu investeren in jezelf om aan te sluiten bij de digitale wereld van morgen
Digitalisering dringt steeds verder door in de maatschappij. Bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs. ICT wordt steeds belangrijker op de werkvloer. Daarom is het belangrijk om te investeren in je digitale vaardigheden, zodat je kunt meekomen bij nieuwe slimme toepassingen op je werk. Het bewustzijn rondom veilig bankieren en internetcriminaliteit groeit, maar blijft een belangrijk aandachtspunt.
Talentontwikkeling is een van de belangrijke prioriteiten van de Topsector ICT. In Nederland zijn meer dan 540.000 ICT-professionals werkzaam. De ICT-sector is goed voor ruim 4,5 procent van het BBP. “Tegelijkertijd zie je dat ICT een steeds grotere rol speelt in andere sectoren, zoals landbouw, energie, zorg en onderwijs,” vertelt Frits Grotenhuis, directeur Topsector ICT. “Gelukkig worden steeds meer jonge talenten opgeleid. Tevens neemt het aantal ICT-vacatures vacatures alleen maar toe, in een jaar tijd met 50 procent.” Het biedt kansen op de arbeidsmarkt. Om de tekorten aan te vullen, worden steeds vaker mensen omgeschoold.
Onderwijs
De impact van digitalisering op het onderwijs is veel breder dan les volgen op een tablet en digitale vaardigheden, verklaart Grotenhuis. “Met digitale lesprogramma’s kun je veel makkelijker maatwerk leveren, waarbij de docent op de achtergrond meekijkt. Met het programma krijgt een leerling die heel ver is al sneller lesstof op een hoger niveau. Omgekeerd krijgt een leerling die het moeilijker heeft, juist extra lesstof en training voordat nieuwe sprongen worden gezet.” De rol van de docent verandert door de digitalisering van de maatschappij, constateert hij. “Docenten moeten scholieren begeleiden bij hun ‘digitale awareness’. Wat zet je op het internet? Wat gebeurt er met berichten die je appt of deelt via TikTok of Instagram? Ze kunnen met de klas praten over online pestgedrag. Het is aan docenten om leerlingen daarin mee te nemen.”
Hulpmiddel
Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) is vooral een handig hulpmiddel om mensen te ondersteunen. De Nederlandse AI Coalitie, als onderdeel van de topsector ICT, heeft gratis online AI-cursussen ontwikkeld om medewerkers uit onder meer het onderwijs en de zorg kennis te laten maken met AI. “De gebruiker wordt in eenvoudige taal meegenomen waarover kunstmatige intelligentie gaat. Vervolgens wordt het specifieker gemaakt, met voorbeelden hoe het al wordt ingezet en een hulpmiddel kan zijn.” Als voorbeelden noemt Grotenhuis het vroegtijdig stellen van een diagnose en technologie waardoor een patiënt eerder naar huis kan. “Je kunt met ICT op afstand iemand monitoren. In plaats van één hartopname in het ziekenhuis, is het steeds makkelijker om het hartritme door de dag heen te meten, om zo een betere diagnose te stellen. Dat werkt ook preventief, doordat de huisarts kan zeggen ‘ik heb liever dat je vandaag nog even langskomt’.” Een ander voorbeeld dat hij noemt: op basis van zoekresultaten kan Google een nieuwe griep- of coronagolf voorspellen.