Jaarlijks worden tientallen innovatieve (onderzoeks)projecten op het gebied van digitalisering mogelijk gemaakt. Dit gebeurt sinds 2024 langs de lijnen van de Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Digitalisering. Veelal gaat het om de inzet van publieke middelen in combinatie met investeringen vanuit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden.
Overzichtspagina
Topsector ICT heeft een overzichtspagina gemaakt op de website van de KIA Digitalisering van de periodes 2020-2023 en 2024-2027, waarbij u alle tot nu toe toegekende projecten op het gebied van digitalisering en ICT-innovatie kunt bekijken.
Het gaat om projecten uit één van de drie luiken van de KIA Digitalisering:
- Innoveren IN digitale informatietechnologieën (DIT's): Hoe blijven we innoveren in de technologie zodat we deze verder brengen?
- Innoveren MET digitale informatietechnologieën: Hoe kan ICT bijdragen tot innovaties binnen de 5 centrale missies van het innovatiebeleid?
- Reflecteren OP digitale informatietechnologieën: Ontwikkeling en inbreng van randvoorwaarden om op een verantwoorde manier te digitaliseren.
Filters instellen
U kunt filters instellen voor organisaties die de subsidies hebben verstrekt, zoals NWO, AINed, SBIR, NGF en CS4NL. Daarnaast kunt u zoeken op digitale sleuteltechnologieën. Vooralsnog zijn dat AI, Data science, -analytics & -spaces en Cybersecurity Technologies. Van AI/Data en Cybersecurity Technologies worden momenteel onder regie van Topsector ICT Actieagenda’s ontwikkeld. In de komende maanden zullen hier ook de toegekende projecten binnen de andere sleuteltechnologieën van Topsector ICT aan worden toegevoegd.
Missiegedreven innovatie en sleuteltechnologieën
Al deze projecten dragen bij aan de ambities uit het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC). Het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) is een meerjarige, nationale samenwerkingsovereenkomst tussen de Rijksoverheid, bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en regio’s. In dit convenant leggen de partijen gezamenlijk vast hoe ze hun inspanningen en investeringen bundelen om te werken aan missiegedreven innovatie en sleuteltechnologieën, zoals vastgelegd in het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid van de Nederlandse overheid.
Samen werken we aan technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van onder meer cybersecurity, Artificial Intelligence en data science, data analytics en data spaces. Drie voorbeelden van sleuteltechnologieën die onder de verantwoordelijkheid van Topsector ICT vallen.
Programmering, monitoring en verantwoording
Een KIC wordt meestal voor een periode van vier jaar afgesloten. De huidige loopt van 2024 tot en met 2027, de vorige liep van 2020-2023. Voor de periode 2020-2023 geldt dat er nog geen zelfstandige KIA Digitalisering was, maar dat er via verschillende coalities van Topsector ICT al wel volop werd geïnvesteerd in innovatieve onderzoeksprojecten.
Onderdeel van het kennis- en innovatieconvenant (KIC) zijn afspraken over het monitoren van voortgang en impact (bijvoorbeeld via jaarlijkse rapportages en periodieke evaluaties), zodat de overheid en partners kunnen bijsturen en verantwoording kunnen afleggen over de inzet van publiek geld.