De onderzoekers hebben samen met bedrijven en de Universiteit van Amsterdam een geautomatiseerd platform voor fotoflowchemische productie ontwikkeld. Met succes, want een vervolgproject voor verdere opschaling is inmiddels gestart.
Uitdaging
De industrie moet in 2050 klimaatneutraal zijn, onder meer door hergebruik van materialen en inzet van ‘groene’ energie. Voor de productie van fijnchemicaliën en farmaceutica kan de chemische industrie daaraan bijdragen met fotoflowchemie. De productie wordt in dit geval gedreven door sterke lampen, die met groene elektriciteit kunnen worden gevoed. In de afgelopen twintig jaar heeft de academische wereld kennis over fotoflowchemie op labschaal ontwikkeld. De uitdaging is nu om met deze kennis de stap naar grotere schaal te zetten. Zuyd Hogeschool heeft in het Light-Up project die uitdaging opgepakt in samenwerking met bedrijven en de Universiteit van Amsterdam. De chemische sleuteltechnologieën die daarbij zijn ingezet, betreffen (bio)procestechnologie / procesintensivering, (geavanceerde) reactortechnologie, analytische technologieën en elektriciteitsaangedreven chemische reactietechnologieën.
Gino van Strijdonck, lector Material Sciences, Zuyd Hogeschool
“Chemelot (chemisch industrieterrein in Zuid-Limburg, waar ook Zuyd Hogeschool is gevestigd, red.) heeft de ambitie om in 2050 de meest duurzame chemie- en materialenhub te zijn die competitief en veilig is. Door innoveren te koppelen aan opleiden, helpen we deze ambitie waar te maken.
Hoewel in chemisch hogeschoolonderzoek geen eindproducten kunnen worden gemaakt, ligt er grote toegevoegde waarde in het demonstreren dat innovatieve technologieën werken. Ook gebruiken we het onderzoek om meer werknemers van de toekomst in aanraking te laten komen met deze technologieën.”
Resultaten
Over een periode van twee jaar hebben studenten commerciële apparatuur geselecteerd en samengebracht om een opstelling voor fotoflowchemie te bouwen. Deze opstelling wordt aangestuurd vanuit een computer met veiligheidsprotocollen die zijn gebaseerd op veiligheidsstudies door de studenten. Onderdeel van de opstelling zijn twee instrumenten voor in-line analyse. De resultaten daarvan helpen ons om heel snel het proces te optimaliseren met behulp van machine-learning algoritmes. We hopen hiermee te kunnen laten zien dat fotoflowchemie kan worden uitgevoerd op grotere schaal dan labschaal. Zo willen we kunnen aantonen dat industriële implementatie niet moeilijk is.