UPDATE:
De Europese Commissie wil dat Europese overheden en investeerders 200 miljard euro in een fonds stoppen voor AI-ontwikkeling. Dat heeft voorzitter Van der Leyen gezegd op de AI Action Summit in Parijs. Met het AI-fonds moet Europa een van de meest vooraanstaande spelers worden op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het geld moet onder meer worden geïnvesteerd in nieuwe AI-fabrieken waar ingewikkelde modellen voor AI worden getraind. Op die manier kan Europa beter concurreren met de VS en China.
Ook Nederland wil fors inzetten op AI. Zo willen zowel minister Beljaarts als een meerderheid van de Tweede Kamer graag dat een van de zeven AI-fabrieken die binnen de EU worden gebouwd in ons land komt te staan.
Kansen voor Europa
Beljaarts en Szabó waren op maandag 10 en dinsdag 11 februari 2025 aanwezig bij verschillende sessies op de AI-top in Parijs en hadden ontmoetingen met collega’s, ondernemers van mkb tot grootbedrijf, onderzoeksinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties. Ook was er een gezamenlijk overleg tussen de regeringsleiders van diverse internationale landen over de economische kansen en de veilige en betrouwbare werking van AI.
AI-verordening
Sinds de zomer van 2024 geldt in de Europese Unie bovendien de AI-verordening. Deze biedt kansen voor zowel ontwikkelaars als ondernemers en ook waarborgen voor Europese consumenten. Het gaat onder andere om basisafspraken over de werking van AI in producten en diensten, eisen aan (mogelijk) risicovolle toepassingen en de ondersteuning van ontwikkelaars zoals mkb’ers. Zo kunnen Europeanen vertrouwen op AI en ondernemers gerichter aan de slag met innovaties.
Frans-Nederlandse Economisch Jaar
Na de top openen ministers Beljaarts en Lombard (minister van Economie en Financiën, Frankrijk) op de Nederlandse ambassadeursresidentie in Parijs het Frans-Nederlandse Economisch Jaar. De ambassades van beide landen hebben het voortouw in deze samenwerking, die bestaat uit politieke en beleidsevenementen, innovatieve economische initiatieven en strategische dialogen tussen bedrijven en investeerders.
Actieagenda AI/Data
Het kabinet heeft Artificial Intelligence aangemerkt als een strategische technologie waarin extra publiek en privaat wordt geïnvesteerd. Het is één van de tien prioritaire sleuteltechnologieën binnen de Nationale Technologie Strategie (NTS). Voor twee van die prioritaire sleuteltechnologieën worden onder coördinatie van Topsector ICT onder de paraplu van de KIA Digitalisering Actieagenda’s opgesteld. De Actieagenda AI/Data is er daar één van. De ander is de Actieagenda Cybersecurity Technologies.
Er zijn grofweg drie fases waarin tot een Actieagenda wordt gekomen. Voor AI/Data in nauwe samenspraak met landelijke ecosystemen zoals de AIC4NL en het Centre of Excellence Data Sharing & Cloud. Voor de actieagenda wordt eveneens samengewerkt met NWO, TNO-ICT en het Ministerie van Economische Zaken, waar de NTS onder valt. Binnenkort zal in verschillende sessies input worden opgehaald bij het werkveld om de actieagenda concreet in te vullen.