Geslaagde SSI Meetup op 31 augustus
RSS Feed
Dit artikel is geplaatst op: dbc
Donderdagmiddag 31 augustus was de Self Sovereign Identity Community Meetup, georganiseerd door SIDN/Yivi, Digicampus en de DBC. Zo’n 50 geïnteresseerden bezochten SIDN en werden geprikkeld en uitgedaagd door de interessante sprekers van Chipsoft, Anoigo en ECP. Een terugblik.
Het laatste SSI-nieuws en intro Yivi
Alexander van den Wall Bake (DBC) opende namens de Self Sovereign Identity Community de Meetup en deelde het laatste nieuws op het gebied van SSI. Hij introduceerde Cristy Elmendorp van het Yivi-team, de host. Zij gaf een korte introductie over wie SIDN is. Cristy nam de aanwezigen in een vogelvlucht mee door wat Yivi, de identity app, is en verwoorde de waarden en toepassingen ervan.
Chipsoft zette Yivi in als inlog bij huisartsen
De eerste gastspreker was Reinier Zevenhuijzen, software developer bij Chipsoft. Hij gaf een inkijk in de wereld van Chipsoft. Zij zijn marktleider op het gebied van elektronische patiëntendossiers. Die verzorgen ze voor ziekenhuizen, thuiszorg en huisartsen.
Huisartsen konden rond 2022 nog niet inloggen met DigiD o.a. omdat de audits voor een huisartsenpraktijk niet betaalbaar waren. Yivi bleek hiervoor een uitgelezen goede vervanger om patiënten toch op een veilige manier toegang te geven tot hun eigen medische dossier zodat ze zelf afspraken konden maken, uitslagen van het lab konden inzien of een e-consult konden plannen. Inmiddels is het gebruik van DigiD toch bij iedere huisarts mogelijk en stappen de meeste patiënten daar op over omdat DigiD al meer ingeburgerd is. Chipsoft kijkt wel verder naar nieuwe toepassingen voor het veilig uitwisselen van gevoelige data tussen ziekenhuizen en zorginstellingen met Yivi. Ze zien bijvoorbeeld mogelijkheden voor Yivi rondom het vervangen van de UZI-pas.
Privacy groot goed en pilot van gemeente Amsterdam
Reinier gaf het stokje aan Jeroen de Beer, mede-eigenaar van Anoigo. Een softwarepartner die veel zaken doet in gemeenteland, overheid, maar ook in het bedrijfsleven. Zij zorgen voor de koppeling van applicaties en doen dat met hun nieuwe product Paws nu ook voor ID-wallets. Jeroen nam ons mee in de nieuwsberichten over datalekken en schendingen van onze privacy. Hoewel je de aanwezige doelgroep hiervan niet hoefde te overtuigen is het altijd weer verbazingwekkend hoeveel er misgaat en hoe weinig het mensen en organisaties ertoe beweegt om hun gedrag drastisch te veranderen op het gebied van hun privacy.
We kregen ook een inkijkje in de resultaten van de pilot die Gemeente Amsterdam had gehouden via Anoigo met Yivi. Je kon je gegevens delen om daarmee op de hoogte te blijven van de voortgang rondom jouw melding openbare ruimte. Denk dan aan het melden van een lantaarn die stuk is of het melden van een volle vuilcontainer. Het was een kleinschalige pilot maar toch succesvol. Ook iDiN is ooit klein begonnen. Jeroen rondde af met het mooi streven om 1% van hun winst op wallets te doneren aan een goed doel op het gebied van privacy. Een mooi gebaar om het belang van privacy een warm hart toe te dragen.
ECP 25 jaar – methode begeleidingsethiek
Dit jaar bestaat ECP 25 jaar. Daniël Tijink gaf ons een korte lezing over begeleidingsethiek. Het is een innovatieve methode die concrete handvatten biedt om technologie op een ethisch verantwoorde manier toe te passen. Techniek en mens gaan goed samen, maar kunnen ook goed schuren. In opdracht van BZK, Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft het ECP aan de hand van vier contexten gekeken naar de effecten op actoren bij het gebruik van de Europese Digitale Identiteit, en welke handelingsopties er zijn om de onderliggende waarden zo goed mogelijk te borgen.
We gingen in groepen aan de slag om zelf de techniek toe te passen op een aantal vraagstukken. Na de presentaties van de uitwerking was het hoogste tijd voor de borrel. Een mooie afsluiting van een interessante middag.
Wil je onderdeel uitmaken van de SSI Community?
Meld je dan aan bij Alexander van den Wall Bake via alexander.vandenwallbake@dutchblockchaincoalition.org.