Aan de vier doelstellingen zijn per kalenderjaar concrete doelen gekoppeld. Op donderdag 13 februari is de kick-off van de HCA Cybersecurity Werktafels. De programmalijn Cybersecurity binnen de Human Capital Agenda wordt uitgevoerd samen met dcypher.
Werktafels
Cybersecuritycarrièrepaden verder ontwikkelen is de eerste werktafel. Iemand die geïnteresseerd is in cybersecurity moet gemakkelijk de weg weten te vinden van zijn/haar huidige werk naar een functie in cybersecurity, inclusief de beschikbare opleidingsmogelijkheden. Eind 2029 is een interactief dashboard beschikbaar waarop vacatures en (om)scholingsmogelijkheden aan elkaar gekoppeld zijn. Zoeken in de database gaat op basis van bestaande skills en de gewenste cybersecurityberoepsgroep.
Coördinatie verbeteren van vraag en aanbod is werktafel twee. De vraag vanuit de arbeidsmarkt en het aanbod aan opleidingen en trainingen moet beter op elkaar worden afgestemd. Bijvoorbeeld door het introduceren van een gemeenschappelijke taal, die gebaseerd is op het jargon dat ook in Europa wordt gebruikt voor de noodzakelijke skills en functies. Eind 2029 zijn data over die mismatch verwerkt in het dashboard, lopen meerdere initiatieven om die kloof te verkleinen en zijn de eerste resultaten zichtbaar.
Imago en aantrekkingskracht van de beroepsgroep verbeteren is werktafel drie. Vanaf dag één verbeteringen in de scholingsketen: primair onderwijs naar voortgezet onderwijs – mbo, hbo en wo. En daarna tijdens iemands werkzame bestaan. Zij-instromers kunnen bijdragen aan resultaten op korte termijn. Hun opleidingstraject is relatief kort. Eind 2029 is er meetbaar resultaat van verschillende acties om dat imago te verbeteren bij een brede, diverse doelgroep met aandacht voor inclusiviteit en neurodiversiteit.
Het stimuleren van de samenwerking tussen regio’s, ketens en sectoren is de opdracht van tafel vier. Een werktafel waaraan de grote diversiteit aan bestaande initiatieven bij elkaar wordt gebracht, benut en waar mogelijk opgeschaald. Eind 2029 is er centraal zicht op en coördinatie van decentrale uitvoering, kennisuitwisseling en de sterke punten van de verschillende regio’s.
Bemanning
Elke werktafel heeft een kernteam van maximaal tien tot twaalf deelnemers: twee covoorzitters, een facilitator uit het projectteam en zeven tot negen vertegenwoordigers uit onderwijs, arbeidsmarkt en overheid. De vertegenwoordigers uit het werkveld zijn gekozen door de covoorzitters uit een longlist die is samengesteld door de Taskforce. Naast de kernteams is er nog een klankbordgroep met geïnteresseerden uit het werkveld. In de klankbordgroep is ruimte voor iedereen die zijn of haar meerwaarde kan aangeven en bereid is actief bij te dragen aan de gezamenlijke doelen. Is er een specifiek probleem dat getackeld moet worden om stappen te zetten op het gebied van het tekort aan cybersecurityprofessionals? Hebben ze toegang tot kennis om de kerngroep te helpen haar doelen te behalen?
Samenwerking
De gestructureerde en gezamenlijke aanpak is noodzakelijk om gericht te werken aan de structurele tekorten aan cybersecurityspecialisten in Nederland, aan het versterken van de arbeidsmarkt en het waarborgen van een veiligere digitale toekomst. De covoorzitters, mensen met een bepaalde statuur in hun achterban, hebben de hoofdrol in het enthousiasmeren en betrekken van de deelnemers. Ze zullen hun eigen achterban en netwerk aanspreken om in actie te komen. Eén keer per kwartaal is er een terugkoppeling aan de Taskforce en delen de voorzitters van de vier werktafels hun ervaringen. Facilitators ondersteunen de covoorzitters, overleggen regelmatig en creëren zo een helicopterview. Thema’s kunnen ook slim aan elkaar worden verbonden.
Kick-off
Donderdag 13 februari is de kick-off van de HCA Cybersecurity Werktafels. Bezoekers worden bijgepraat over de voortgang van het HCA Cybersecurity Programma dat in 2024 begon met het vormen van een Taskforce, gevolgd door drie strategische sessies, de prioritering, het meerjarenplan 2025-2029 en wat er voor 2025 op stapel staat.