De wereld maakt in korte tijd een enorme digitale transitie door, die een (blijvende) invloed heeft op overheden, burgers, infrastructuur, economie en maatschappij. Het is essentieel proactief in te (blijven) spelen op deze ontwikkelingen, in plaats van reactief af te wachten.
De ontwikkeling van ICT heeft het afgelopen decennium in een enorme stroomversnelling gebracht. We zien dat er sprake is van verdergaande integratie van (digitale) technologieën als zodanig, maar ook met andere domeinen zoals in de energiesector. Een andere tendens is IoT dat heel veel voordelen heeft maar ook schaduwkanten zoals privacy en veiligheid. Daarnaast zijn opslagcapaciteit en rekenkracht met schaalsprongen toegenomen, in combinatie met een exponentiële groei van data. Daardoor zien we dat kunstmatige intelligentie een enorme vlucht neemt (na een decennialange ‘AI-winter’), andere technologieën versnelt, zoals cybersecurity, quantumtechnologie, maar ook bijvoorbeeld high-tech systemen.
AI heeft eveneens invloed op alle facetten van onze economie en maatschappij en is daarmee een echte gamechanger. We zien verder dat talloze beroepsgroepen aan verandering onderhevig zijn door AI, banen raken overbodig. Tegelijkertijd ontstaan er ook nieuwe banen. Dit vergt veel van werknemers en werkgevers.
Voorop lopen
Nederland heeft altijd aan de frontlinie gestaan van onderzoek en ontwikkeling. Nederlandse uitvinders staan dan ook aan de wieg van belangrijke ICT-uitvindingen en -bedrijven zoals TomTom, Bluetooth en ASML. Martin Rem benadrukt in zijn boek Tegen de Stroom in: De Nederlandse rol in de ICT (2009) het belang van regie binnen het ICT-landschap. In 2004 is ICTRegie als landelijk regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie in het leven geroepen, waar Martin Rem de eerste directeur van was. Deze organisatie heeft bijna 15 nationale ICT-Innovatieplatforms (IIP’s) ontwikkeld op verschillende gebieden, variërend van veiligheid en gezondheidszorg tot de creatieve industrie en het veld van hersenen en cognitie.
De regie en coördinatie van de kennisinfrastructuur zijn cruciaal voor onze economie en maatschappij
De regie en coördinatie van deze kennisinfrastructuur zijn cruciaal voor onze economie en maatschappij.
(...)