Frits Grotenhuis, directeur bestuurder van Topsector ICT, en Pieter Moerman, directeur van Platform Talent voor Technologie, komen aan het woord in de nieuwste editie van AG Connect. U leest onderstaand de eerste alinea's van het artikel.
Waarom Nederland nu moet investeren in ICT-talent
Technologische innovatie drijft economische groei en vergroot het concurrentievermogen. Europa, en vooral Nederland, moet investeren in ICT-talent om niet achter te blijven bij grootmachten als de VS en China.
Net als eind jaren 80 met de wake-up-call van Jacques Delors (die waarschuwde dat Europa economisch en technologisch achterop dreigde te raken, wat leidde tot de basis voor de Economische en Monetaire Unie en de euro), heeft Mario Draghi met zijn alarmerende rapport eind 2024 een rode vlag gehesen voor de concurrentiepositie van Europa. De EC heeft dit inmiddels vertaald naar het Competitivess Compass, een roadmap om de Europese economie weer concurrerend te maken. Vaardigheden en banen vormen hier een belangrijk onderdeel van.
India, de VS en China voorop
De recente aankondiging van een investering van $500 miljard in AI-infrastructuur door de VS en het succes van het Chinese AI-taalmodel DeepSeek, dat dankzij gericht innovatiebeleiden hoogwaardig ICT-talent een leidende positie heeft verworven, illustreren de kloof die Europa moet dichten. Daarnaast wordt India gezien als het land dat de meeste ICT-talentenvoortbrengt. Dat zijn niet alleen programmeurs. In de VS worden grote multinationals, zoalsAlphabet/Google, Microsoft, YouTube, Adobe en IBM, door Indiërs geleid.
Het Draghi-rapport benadrukt dat Europa achterblijft op het gebied van nieuwe technologieën en dat dringend maatregelen nodig zijn om deze achterstand in te halen. In Nederland gebeurt dit al deels via grote investeringen via het Nationale Groeifonds, zoals in fotonica, mobiele communicatienetwerken (5G-6G), quantumtechnologie en AI. En de EU kondigde onlangs een investeringsfonds aan voor AI ter waarde van €200 miljard.
ICT’ers als cruciale randvoorwaarde
Bijna alle technologische innovaties zijn afhankelijk van ICT, waardoor de vraag naar gekwalificeerd ICT-personeel exponentieel groeit. Europa kampt met een aanzienlijk en groeiend tekort aan ICT-talent, met meer dan 500.000 onvervulde vacatures. In Nederland is het tekort relatief het meest nijpend met 25.100 ICT-vacatures in het laatste kwartaal van 2024. Begin 2016 waren dit nog 13.300 onvervulde ICT-vacatures.
Pieter Moerman en Frits Grotenhuis dragen oplossingen aan die u leest in onderstaande PDF of op de site van AG Connect.