Met dit programma beoogt NWO een substantiële impuls te geven aan cybersecurity-kennis en -innovatie, gericht op oplossingen voor digitale veiligheidsproblemen. Essentiële en vernieuwende kennis uit fundamenteel en toegepast cybersecurity-onderzoek zal bijdragen aan de digitale weerbaarheid en autonomie van Nederland. Voor de moderne maatschappij is het belangrijk dat je kan vertrouwen op de beschikbaarheid en integriteit van digitale systemen en de vertrouwelijkheid van data. Cybersecurity is een belangrijke randvoorwaarde om de kans op schade door uitval te minimaliseren.
Over de call
De call komt voort uit het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2024 - 2027 en volgt de prioriteiten van Kennis- en innovatieagenda’s Veiligheid, Sleuteltechnologieën en Digitalisering, die in deze call gezamenlijk op het gebied van cybersecurity programmeren. De call is tot stand gekomen onder regie van de KIA Digitalisering.
In de projecten werken onderzoekers nauw samen met publieke en private partijen. Hierdoor worden de kansen benut om de digitale weerbaarheid van Nederland ook in de praktijk te versterken. De verschillende private partijen investeren voor 1,5 miljoen in het onderzoek.
Onderstaand vindt u informatie over de toegewezen projecten.
Over de zes toegewezen aanvragen
* EGOS: Effective Governance for cybersecurity and Online Safety
Dit project, onder leiding van dr. ir. C. Hernandez Ganan, TU Delft, onderzoekt de beveiliging van hostingproviders en online platforms, evalueert reguleringseffectiviteit en ontwikkelt cybersecuritymaatregelen. Het richt zich op de rol van Artificial Intelligence bij het verspreiden van schadelijke inhoud en streeft naar detectie en preventie. EGOS ondersteunt audits van online platforms om naleving van regels te waarborgen en schadelijke inhoud te voorkomen.
* NEPTARGOS: Nautical Empowerment for Proactive Threat Analysis and Resilience with Guardian Oversight Systems
Dit interdisciplinaire project staat onder leiding van Tilburg University. In dit project werken universiteiten, maatschappelijke organisaties, onderzoeksinstituten, sociale wetenschappers, en grote bedrijven samen. Het belangrijkste doel is kennis en begrip van cybersecurity verbeteren met betrekking tot de maritieme infrastructuur van de Noordzee, waarbij veiligheid en weerbaarheid worden verbeterd op de moderne cyber-fysieke systemen van deze maritieme omgeving.
* Improved Secure Semiconductor Evaluation (ISSE): From Lab Techniques to Legal Frameworks
Het KIC-ISSE project staat voor 'Improved Secure Semiconductor Evaluations' en wordt geleid door dr. K. Papagiannopoulos, van de Universiteit van Amsterdam. Doel van het onderzoeksproject is het maken van elektronische apparaten die ons dagelijks leven en digitale infrastructuurveiliger maken. Om dit te bewerkstelligen probeert het KIC-ISSE project de hedendaagse technische uitdagingen van automatisering en simulatie in cybersecurity aan te pakken. Het project zet zich ook in voor de vordering van security-experts in het 'hacken' van elektronische apparaten. Het laatste doel van het project is een beter inzicht krijgen in de wereldwijde supply chain van beveiligde apparaten, diens evaluaties en de legale, economische en geopolitieke dimensies.
* Building on Digital Identity
Sinds 2022 is digitale identiteit een speerpunt van de EU voor digitale soevereiniteit. Nederland loopt hierin voorop: onderzoekers ontwikkelden de identiteits-app Yivi. Hiermee deel je enkel de benodigde informatie, wat je privacy beschermt. Dit project, onder leiding van dr. R.J.W. Sluis-Thiescheffer van de HAN University of Applied Sciences, gebruikt deze bestaande technologie voor nieuwe nuttige apps. Denk aan eenvoudig online documenten ondertekenen, veilige chats op sociale media of zelfs digitaal stemmen. Om deze apps gebruiksvriendelijk en juridisch in orde te maken, werken ontwerpers en juristen mee. Dit project draait om veilige technologie die het online leven makkelijker en veiliger moet maken.
* From ‘what went wrong?’ to ‘what works well?’: Using Safety 2 principles to develop new cybersecurity solutions
Cybersecurity gaat vaak over wat er mis gaat, een aanval die voorkomen had kunnen worden, of een nasleep die had kunnen worden beperkt. We negeren daarbij dat het ook heel vaak goed gaat. Dat aanvallen worden afgeslagen, of worden gestopt voordat de schade die ze toebrengen te groot wordt. In dit project wordt onder leiding van dr. T. van Steen, Universiteit Leiden onderzocht wat we kunnen leren van organisaties die succesvol zijn als het gaat om cybersecurity op de niveaus van eindgebruikers, teams en organisaties.
* Find2Fix: reducing software errors using transparent AI
In dit project, onder leiding van dr. ir. S.E. Verwer, TU Delft, wordt de eerste open-source Find2Fix-pipeline gebouwd, gericht op het uitleggen van de hoofdoorzaak van een fout en waarom een voorgestelde oplossing werkt. De onderzoekers leggen fouten en oplossingen aan software-ontwikkelaars uit, zonder dat daarvoor uitgebreide beveiligingskennis nodig is. De informatie wordt open-source gepubliceerd en er wordt een Nederlandse start-up opgericht die zich richt op gemakkelijk gebruik van de pipeline. Het belangrijkste doel is het vergroten van onze digitale autonomie.
Over NWO-KIC
NWO ontwikkelt innovatieprogramma’s in het kennis- en innovatieconvenant gericht op de maatschappelijke uitdagingen van Nederland met het doel impact te realiseren voor de economie, mens en samenleving. In deze programma’s ligt de nadruk op samenwerking tussen kennisinstellingen, private partijen en overheid. De resultaten dragen daarmee bij aan het realiseren van economische kansen. Essentieel is daarom dat private partijen ook investeren in elk onderzoeksproject.
Het programma en de onderzoeksthema’s sluiten goed aan bij de prioriteiten van de KIA Digitalisering en volgen de meerjarige missiegedreven innovatieprogramma’s van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC).
Meer informatie over Cybersecurity voor digitale weerbaarheid