Z.M. Koning Willem-Alexander bezoekt stand NL AIC
RSS Feed
This article was placed on: nlaic
Z.M. Koning Willem-Alexander tijdens de TNO demo op de stand van NL AIC (Foto door Rolf van Koppen)
Vrijdag 24 juni was de NL AIC aanwezig bij de feestelijke heropening van de Malietoren. Daar werd Z.M. Koning Willem Alexander bijgepraat door Anne Botman (NL AIC) en Joris Sijs (TNO) over computerprogramma’s op basis van AI en de kracht van het samenwerkingsverband NL AIC, hoe Nederland vooroploopt op het gebied van mensgerichte AI en het belang van ethiek binnen een systeemtechnologie als AI.
Embodied AI
Spot is aangeschaft voor het TNO-onderzoek op het gebied van embodied AI. Deze intelligentie wordt geïntegreerd met robots, zoals de SPOT robot, zodat deze complete taken van de mens kunnen overnemen. Zonder deze additionele intelligentie kan de robot enkel van positie A naar een voorgeprogrammeerde positie B lopen en niet beseffen waarom het op plek B is. TNO doet dit onderzoek onder ander voor uitvoerende organisaties als de Marechausee en Ingenieursburos als Antea.
Mogelijkheden AI
Embodied AI klinkt spannend, maar we moeten ons niet laten leiden door het uiterlijk van metalen robots en ingewikkelde algoritmen. We moeten onze blik richten op de impact voor de toekomst en de problemen die we zonder artificiële intelligentie nooit zouden kunnen oplossen. De mogelijkheden zijn enorm:
- Spot en AI in het algemeen kunnen worden ingezet om mensen te helpen. Denk bijvoorbeeld aan sociale robots voor ouderenzorg, automated driving (ontwijken van obstakels, anticiperen op de omstandigheden), beeldverwerking en robots die aardbeien plukken. Niet ter vervanging van mensenwerk maar juist daar in te zetten waar er een tekort is aan arbeidskrachten of om werk te doen dat voor mensen te gevaarlijk of te saai is.
- Autonome systemen zijn in staat snellere beslissingen te maken en sneller te handelen. Maar ook analyses uitvoeren van een complexiteit die het menselijk brein overstijgen. In het geval van Spot is dit AI ten behoeve voor veiligheid, maar in feite kan AI in alle sectoren worden toegepast: AI voor de energietransitie, AI voor de stikstofproblematiek etc.
- In Nederland lopen wij voorop als het op mensgerichte AI neerkomt. Het zit in het Nederlandse DNA om samen te werken. Juist daarom is de NL AIC een succes want wij zijn in staat om samen met alle stakeholders uit de wetenschap, overheid, bedrijven én burgers AI-initiatieven te ontwikkelen en te verbinden.
- AI is een systeemtechnologie, te vergelijken met elektriciteit en de verbrandingsmotor. Een systeemtechnologie heeft een grote impact op de gehele samenleving. Daarom zijn alle toepassingsgebieden binnen de NL AIC vertegenwoordigd. Enkele concrete toepassingen waar de NL AIC als katalysator optreedt zijn bijvoorbeeld de ELSA Labs en de learning community Participative And Constructive Ethics (PACE) waar ethische AI-activiteiten ontwikkeld worden en samenkomen. Deze oplossingen dienen zowel de maatschappij en de zakelijke wereld.
Het bericht Z.M. Koning Willem-Alexander bezoekt stand NL AIC verscheen eerst op Nederlandse AI Coalitie.