Tot 2026 grote knelpunten in onderwijs, ICT, zorg en techniek
RSS Feed
This article was placed on: hcaIct
De knelpunten in de personeelsvoorziening in de ICT-branche houden zeker tot 2026 aan, voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Dat gaat ook de overheid raken. De grootste problemen ontstaan naar verwachting bij (hoger geschoolde) beroepen als software- en applicatieontwikkelaars, en databank- en netwerkspecialisten.
Voor maar liefst 93 procent van de ICT-beroepen worden tot 2026 enige tot (zeer) grote knelpunten verwacht, aldus het ROA in het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2026.
De meeste vraag is nog altijd naar hoger opgeleide ICT’ers, maar de instroom vanuit bachelors techniek en ICT blijft steken op 49.700. Vanuit masteropleidingen in de sector techniek en ICT wordt een instroom van 34.000 verwacht in de komende zes jaar.
De arbeidsmarktperspectieven voor ICT’ers met een bachelor of master-opleidingen blijven dan ook goed, terwijl die voor mbo4-studenten als slecht beoordeeld worden. Wie op mbo3 een studie in de sector techniek en ICT volgt, heeft een matig arbeidsmarktperspectief, aldus het ROA.
Wat opvalt is, dat hoewel er de komende zes jaar 58.300 baanopeningen voor ICT-beroepen verwacht worden, de groei in werkgelegenheid naar verwachting wel afneemt. De werkgelegenheid groeit de komende zes jaar nog wel – in vergelijking met andere sectoren is de groei in ICT zelfs nog steeds het hoogst – maar die groei is nu minder hoog dan in voorgaande jaren. Dat heeft deels met de algemene economische trend van lagere economische groei te maken, aldus het researchcentrum.
Bron: AG Connect