Hoe kan organisatiecultuur bijdragen aan een verantwoorde inzet van AI?
RSS Feed
This article was placed on: nlaic
Bevorderen cultuur van verantwoorde AI
AI transformeert elk aspect van het bedrijfsleven, van productontwikkeling tot klantenservice. De inzet van AI brengt ook ethische, sociale en juridische risico’s met zich mee, die moeten worden herkend, aangepakt en beperkt. Hoe kunnen leiders en managers een cultuur van verantwoorde AI bevorderen in hun organisaties?
Joris Krijger en collega’s beschreven een ‘AI Ethics maturity model’ met daarin een brede aanpak, van organisatiecultuur tot tooling. In dit artikel gaan ze in op hoe diverse Nederlandse organisaties de brug slaan tussen theorie en de praktijk, waaronder PostNL, Randstad, KPN, IBM, Volksbank, DUO, Bol.com, Philips en de gemeente Eindhoven.
AI Ethics maturity model
Het AI Ethics maturity model bestaat uit zes pijlers, zie onderstaand figuur. Vergeleken met de pijler cultuur zouden de andere pilaren van het AI Ethics maturity model in theorie lokaal in een organisatie kunnen leven. Zo kan beleid (policy) door onder meer het bestuur, het management, en de afdelingen inkoop en compliance worden uitgewerkt en beleefd. Het werkproces en de tooling genieten vooral bekendheid en aandacht bij technische medewerkers in de organisatie. En governance moet bekend zijn bij de verschillende ‘officers’, projectleiders en managers die betrokken zijn bij AI-projecten. Ook zijn veel van de andere pijlers meer tastbaar: beleid is een document waarnaar je kunt verwijzen. Een governance-organisatie is beschreven in een ontwerp en verwijst naar personen in rollen met bepaalde verantwoordelijkheden voor taken. Tooling is iets wat je direct kunt laten zien en kunt ervaren.
Het AI Ethics Maturity Model van Krijger et al. (2021)
Cultuur is daarmee een ‘vreemde eend’: het is minder grijpbaar, en het is van toepassing op de hele organisatie. Interesse in meer informatie over hoe u als management een cultuur van verantwoorde AI kunt bevorderen? Lees het artikel over wat de transitie rondom AI-adoptie anders maakt dan andere cultuurveranderingsprocessen. Daarnaast bieden we u ook meer informatie over de toepassing van het genoemde model en enkele belangrijke stappen en aanbevelingen.
Beleid, governance en organisatiecultuur voor verantwoorde inzet van AI
Dit artikel is onderdeel van een serie van drie artikelen. De serie geeft een uniek en leerzaam inkijkje in hoe beleid, governance en organisatiecultuur voor verantwoorde inzet van AI eruit kan zien. Alle drie de artikelen zijn gebaseerd op verkenningen die in 2023 binnen de subwerkgroep ‘Ethiek in organisaties’ van Mensgerichte AI plaatsvonden. Hierbij werden de gesprekken gestructureerd door het AI Ethics Maturity Model van Krijger et al. (2021) te hanteren. We nodigen u graag uit het eerste artikel te lezen.
Interesse in mensgerichte AI?
Bent u op zoek naar meer informatie over de activiteiten op het gebied van ethiek en de werkgroep Mensgerichte AI? Raadpleeg dan deze pagina of publicaties vanuit de werkgroep Mensgerichte AI. U kunt ook contact opnemen met Náhani Oosterwijk.
Interesting for you
Pages
Currently there are no pages related to this topic available.