Blockchain in de zorg: NZa nieuwe partner DBC
RSS Feed
This article was placed on: dbc
Efficiënt uitwisselen van informatie is van groot belang voor de zorg, dat maakt ook de coronacrisis opnieuw duidelijk. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt daarom hoe moderne technologieën die informatie-uitwisseling makkelijker kunnen maken. Daarvoor sluit de NZa zich nu aan bij de DBC.
Of het nu gaat om organisatie van de juiste zorg op de juiste plek, het verwerken van declaraties of meer inzicht in de waarde van zorg: informatie-uitwisseling is van groot belang. “Technologieën zoals blockchain helpen daarbij”, vertelt NZa-projectleider Willem Eggink. “Ze kunnen bijdragen aan hoe we de zorg in de toekomst in Nederland organiseren.”
Op dit moment gaat natuurlijk veel aandacht uit naar de gevolgen van de coronacrisis. Maar de NZa kijkt ook vooruit naar de tijd erna. “Actuele informatie over de situatie in de zorg, maakt samenwerken makkelijker,” legt Eggink uit. “Dat zie je nu bijvoorbeeld bij de informatie over in het aantal beschikbare IC-bedden. Maar het speelt ook bij inzicht in geleverde zorg, en het makkelijker leveren van zorg in netwerken.”
Samenwerking
De NZa wordt, mede namens het Ministerie van VWS, als deelnemer aan de Dutch Blockchain Coalition lid van een samenwerking tussen partners uit overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.
“Mede dankzij de toetreding van de NZa kunnen we aan de slag met de vele verzoeken vanuit de zorg, om zo de toegevoegde waarde van blockchaintechnologie verder te verkennen. Daarnaast kan de NZa nu nog nadrukkelijker fungeren als (kennis)partner in diverse andere projecten en activiteiten. We kijken er naar uit om zo gebruik te maken van de inzichten van het Zorginstituut Nederland en de NZa,” licht Coalitiemanager DBC Peter Verkoulen toe.
Onderzoek
De NZa wil leren van de ervaringen van andere leden van de DBC. Ook kijkt de NZa naar mogelijkheden om samen met zorgaanbieders en zorgverzekeraars te werken in experimenten. “We willen onderzoeken wat deze technieken in de praktijk kunnen doen,” legt Eggink uit. “Veiligheid en privacy zijn daarbij voor ons basisvoorwaarden. Data moet alleen voor de juiste partijen toegankelijk zijn. Daarnaast onderzoeken we of die uitwisseling makkelijk is uit te breiden naar nieuwe deelnemers en systemen. Maar vooral moet het van toegevoegde waarde zijn voor de zorg.”
Project
Binnenkort hoopt de NZa in een project praktijkervaring op te kunnen doen met de inzet van blockchaintechnologie. Daarnaast zal de NZa die ervaringen delen met het ministerie van VWS en de partners IGJ en het Zorginstituut. “We zien bij andere organisaties wat blockchain kan toevoegen. We kijken er daarom naar uit om te zien hoe dit in de zorg kan gaan werken.” Contactpersoon voor dit project is Willem Eggink.