Central Bank Digital Currency: de maatschappelijke impact van digitaal geld
RSS Feed
This article was placed on: dbc
Op 17 november vindt het ECP Jaarfestival 2022 plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Ontmoeting, inspiratie, kennis delen & opdoen en verbinding staan centraal tijdens dit live festival. Centrale thema dit jaar: De vibe shift van het digitale tijdperk. De DBC organiseert de sessie: 'Central Bank Digital Currency: de maatschappelijke impact van digitaal geld'.
‘We staan aan de vooravond van iets heel groots, namelijk een verandering van het totale financiële landschap,’ zei Wopke Hoekstra eind vorig jaar in de Tweede Kamer. Hoekstra heeft het hier over de ontwikkeling van de Digitale Euro. Over de hele wereld werken centrale banken op dit moment aan de digitale equivalent van contant geld.
Digitaal centrale bankgeld of ook wel Central Bank Digital Currency (CBDC) is een tegoed in euro’s dat Nederlandse huishoudens en bedrijven aanhouden bij De Nederlandsche Bank (DNB) of de Europese Centrale Bank (ECB). DNB ziet diverse kansen voor CBDC. Zo kan het dienen als mogelijke back-up voor girale betalingen, diversiteit in de betaalmarkt bevorderen en mogelijk de efficiëntie van grensoverschrijdende betalingen vergroten. CBDC kan bijdragen aan vertrouwen in het geldstelsel door substitutie tussen privaat en publiek geld ook in de toekomst te blijven waarborgen.
Digitaal geld kan daarnaast ook een oplossing zijn tegen criminele geldstromen en breder ervoor zorgen dat sociaal schadelijk gedrag onmogelijk wordt gemaakt. In China zie je de eerste toepassingen al ontstaan. Critici zijn dan ook bezorgd over de mate van controle die zo’n systeem biedt. Stel dat je wilt tanken maar je bankpas blokkeert omdat je niet aan de CO2-bijdrage hebt voldaan. Of je wordt verplicht bepaalde inkomsten alleen aan huur, elektriciteit, voedsel en medicijnen uit te geven… De realiteit van programmeerbaar digitaal geld komt steeds dichterbij. De gevolgen kunnen groot zijn, maar het brede debat hierover ontbreekt.
Wat is een CBDC nou precies? Wat houdt programmeerbaar geld in? Wat is de relatie met digitale identiteit? Is dit een nodige stap naar een nieuw financieel systeem of zijn we op weg naar een dystopische samenleving? In deze sessie op het ECP Jaarfestival zetten we, om het debat op een goede manier te kunnen voeren, alles voor je op een rij met:
- Koen Hartog (DBC), moderator
- Bart Bierens (NVB / Rabobank)
- Ria Roerink (DNB)
- Bert Slagter (LekkerCryptisch).